Wiener Schnitzel nerede yenir?

Internette aradığınız zaman neredeyse tüm sitelerde hep aynı cevap var: Stephan’s Dom’un hemen yanında Filgmüller. Bütün turistik siteler, kılavuzlar ve sair bu adresi verdiği için haliyle Figlmüller tam turistik bir mekan olmalı – tam da bu yüzden Viyana’lı arkadaşlar ve kuzenim her ziyaretimde bu meşhur adresi denememe mani oldular. Onların farklı bir tercihi vardı, internet sitelerinde o kadar popüler olmayan, turistten çok halkın gittiği bir yer. Bu seyahatte sonunda münferit hareket edecek zamanı buldum ve Figlmüller’i denedim. Artık bir karşılaştırma yapabilecek durumdayım.

Önce Schnitzel Wirt’ten bahsedeyim. Burası çoğunlukla öğrencilerin takıldığı, insanların oturup yediği gibi eve paket olarak da aldıkları, tam mahallemizin şnitzelcisi diyebileceğiniz tipte bir yer. Büyük masaları genellikle başkasıyla paylaştığınız için yer sorunu yaşanmayan mekan daha çok yemeğin bitmesiyle ünlü. Geçen sefer biraz geç gittiğimiz için son şnitzelleri yemiştik, patates salatasıysa kalmamıştı. Haa bir de fiyat hikayesi var, ki verdikleri yemekle karşılaştırınca resmen komik, bu da öğrenci ilgisini açıklıyor.

Filgmüller tam turistik bir yer. Kapıda kuyruk var ve neredeyse herkes yabancı. Kapı deyince, mekanın iki kapısı var, hatta aslında iki mekan var ama aradan bir şekilde bunlar bağlı, mutfakları ortak herhalde. En meşhur olanı bir pasajın içinde ufacık bir yer, tahta masalar ve dekor, gayet otantik görünümlü, kuyruk pasajı dolduruyor. Diğeri pasajın hemen dışında sağda kalıyor. Sitede iki mekanın da adresi var. Figlmüller ile ilgili temel şikayetlerden birisi de küçük olması ve kızartma kokmasıydı ki bu ikinci mekana giderseniz sorun olmuyor. Internet sitelerinden rezervasyon yapıyorsunuz ama sanırım işlevsel değil, zira bize yer yok ama kapıda biraz bekleyin alırız diye bir cevap geldi. Gerçekten de kapıda 10 dk kadar bekledik ve boşalan 3. dört kişik masaya oturduk. Bu arada, kapıdaki kuyruğun sebebi korkarım üretimin yavaşlığı çünkü masada da 15 dk daha bekledik.

Kızartma kokusu konusu da önemli. Figlmüller de bu sorun çözülmüş gibi duruyor, pasajdaki kokuyor olabilir ama dışarıdaki mekanda bir sorun yoktu ancak Schnitzel Wirt’te ciddi bir kızartma kokusu sorunu var. Bu otururken ya da yerken rahatsız etmiyor, ama evin mutfağındaki kızartma gibi üzerinize siniyor – o akşam giydiğim şeyler daha sonra otelin odasını bile kokuttu. Tavsiyem, bir daha yıkanana kadar giyemeceğiniz şeyler olsun üzerinizde.

Ve yemeğe gelelim, zira bu yerlerin hiçbiri takılmak için gidilecek yerler değil, yemek için gidilecek yerler. Menüde farklı birşeyler var ama boşverin, schnitzel için oradasınız. İkisini de bir gün arayla denedikten sonra uzun zamandır aklımızı kurcalayan bu sorunu bir karara bağlamış bulunuyorum: Figlmüller’in Viyana şnitzeli (Wiener Schnitzel) Schnitzel Wirt’inkinden daha güzel. Schnitzel Wirt ise başka bir kategoride şampiyon oluyor: Cordon blue. Kesinlikle bugüne kadar yediğim en iyi cordon blue. (içinde peynir ve jambon olan bir çeşit şnitzel).

Netice olarak, bir dahaki ziyaretimde ikisine de gitmeye çalışacağım yine. Schnitzel Wirt’te cordon blue, Figlmüller’de Wiener Schnitzel.

Schnitzel Wirt (http://www.schnitzelwirt.co.at/) alışveriş caddesi MariaHilfer’e açılan ara sokaklardan birinde. Neubau metro durağı yakın olacaktır.

Figlmüller (http://www.figlmueller.at) şehrin merkezinde, St. Stephan’s Dom’un hemen yan sokağında. Wollzeile sokağındaki pasajın içinden girip arka kapıdan çıkın, sağa dönün 50 mt. ilerde sağda.

Afiyet olsun.

Bu yazı Seyahat içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın